Video Gallery

Apr232012
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

Banyak perkara, isu, soalan yang telah diajukan kepada saya. Di zaman masakini, pemikiran dan penerimaan rakyat terhadap sesuatu perkara sudah berbanyak berubah dibandingkan dengan masa yang lalu. Rakyat semakin peka dan sedar kepada perkara-perkara sering diperbincangkan, baik di kedai-kedai kopi mahupun di ruang tamu masing-masing.

Kuasa yang sebenarnya adalah berada di tangan rakyat untuk menentukan masa depan negara. Ianya mampu merubah keadaan yang diharungi pada masa ini. Telah berlalu zaman di mana sistem SATU HALA ('one-way') Kerajaan kepada Rakyat. Memang terdapat ada usaha-usaha yang dilakukan oleh pihak Kerajaan pada masa yang lalu, corak dua hala ('two-way') sepatutnya diterapkan dengan lebih kerap dan dikemaskini sepanjang masa mengikut masa dan keadaan yang terbaik untuk rakyat. Pada 1977, ketika saya menjawat jawatan Menteri Kewangan, saya telah mengadakan dialog dan perbincangan dengan pihak swasta untuk pertama kalinya ketika membuat draf Belanjawan saya yang pertama.

 

 

Last Updated on Apr242012
 
Apr092012
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

Lebih dari separuh umur saya, kehidupan saya banyak melibatkan hubungan dengan rakyat. Baik di sektor korporat mahupun politik. Ianya berlaku dengan sekelip mata. Dari mula penglibatan saya semasa belajar di Queen's University sehingga ke hari ini.

Pada pertengahan bulan Mac 2012 yang lepas, saya telah dijemput untuk bersama-sama dalam satu majlis dialog bersama usahawan-usahawan muda. Sesuatu peluang yang bernilai dan saya amat hargai. Berkongsi pengalaman dan pandangan saya mengenai banyak perkara yang telah saya lalui.

Antaranya : Kehidupan di Zaman Pemerintahan Jepun, Kenangan bersama Mendiang Bapa saya, pertemuan dan rundingan tidak langsung saya dengan rakan-rakan Indonesia ketika "Konfrantasi" Malaysia-Indonesia, dan jua pertemuan saya dengan Mendiang Zhou En-Lai, Perdana Menteri China ketika mengetuai delegasi perdagangan pertama ke Negeri China.

 
Nov082011
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

Saya telah mengadakan sidang akhbar di pejabat saya pada Selasa yang lalu. Berikut adalah video-video yang telah disiarkan oleh beberapa organisasi yang hadir pada hari tersebut.

   
Nov022011
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

Tengku Razaleigh Hamzah's speech at the Kelab Rotary Kuala Lumpur Diraja Official Presentation for Living & Learning Aids to School Children on Wednesday, 2.11.11 at 12.45 pm at Shangri-La Hotel ,Kuala Lumpur

 
Oct142011
PDFPrintE-mail
Tengku Razaleigh Hamzah

In an interview with The Malaysian Insider 16/07/2010, many topics were discussed and highlighted.

Part 1 SUBSIDY CUT, CORRUPTION, LEAKAGES, GOVT EXPENDITURE

- Subsidy Reduction in General and its effects, The Subsidies for IPP & Other Major Corporations, Corruption & Government Expenditure, Public support for BN, The Timing of the Announcement, The Present State of Our Economy

Part 2 Minister of Finance, INVESTMENTS, KHAZANAH NASIONAL, SIME DARBY, FELDA

- Present Situation, Losses in GLC, Khazanah Nasional, PM as The Finance Minister, Felda, Investment by The Government, His Years as the Minister of Finance

   

Page 3 of 6